КонеконеКливланд Бей: Профил на коне

Кливланд Бей: Профил на коне

В този член Разширете

  • История и произход
  • размер
  • Развъждане и употреба
  • Цветове и маркировки
  • Характеристики
  • Диета и хранене
  • Здраве и поведение
  • Козметика
  • Забележителни коне
  • Кливланд Бей за теб
  • Как се осиновяват или купуват
  • Още породи коне

Върнете се в началото

Със своя отличителен цвят на козината и благороден външен вид е обичайно да се намира заливът на Кливланд, който служи в Royal Mews, да се състезава в шофьорски клас или да се вози под седло. Тази универсална порода съществува от векове, но с намаляване на числеността й, тази порода сега е изключително рядка. Благодарение на работата на кралица Елизабет II и други животновъди, числеността на залива в Кливланд се изкачва и се надяваме, че ще можем да се радваме на тези коне в продължение на векове напред.

Преглед на породата

Тегло: 1200 до 1500 паунда

Височина: 16 до 16.2 ръце

Тип на тялото: Добре замускулен и със значителна кост

Най-доброто за: Шофиране, езда и спорт

Продължителност на живота: 25 години

История и произход на Кливланд Бей

Кливландският залив има богата история и притежава отличието като най-старата порода, родом от Англия. Породата произхожда от районите на Кливланд и Северна езда на Йоркшир, оттук и името й. Конят Чапман, глутни кон, е бил кръстосан с испански коне в средата на 1600г. След 1661 г. Барбът също допринася за развитието на породата.

Към 1700-те години е създаден породният тип на залива в Кливланд и тази порода се изнася през Европа и повлиява на много други породи. Кливландският залив стана по-тежък, добре замускулен кон, предпочитан за селскостопанска употреба. Въпреки това, тъй като скоростта в транспорта стана по-важна, чистокръвните и арабиците бяха представени, за да създадат по-лек залив в Кливланд, по-подходящ за коня на треньора.

През 1883 г. е създадено британското дружество за коне на Кливланд Бей. През 1800 г. много заливи в Кливланд са изнесени в страни, включително САЩ, Индия, Нова Зеландия и Австралия.

Тази порода повлия и на американската история на конете. Тези коне първо са били внесени в щати, включително Мериленд, Вирджиния и Масачузетс, където придобиха популярност. Полковник Ричард Хенри Дълани, който живееше във Вирджиния и който толкова се гордееше с конете си в Кливланд Бей, създаде шоуто на Колт и коне в Ъпървил през 1884 г., за да демонстрира своите заливи в Кливланд. През 1885 г. е създадено Кливландското конно дружество на Америка и е създадена американска родословна книга.

Великобритания е оборудвала конницата си с Кливланд Бейс преди Първата световна война, но много коне са загубени по време на войната. Великобритания създаде инициатива за насърчаване на отглеждането на тези коне за попълване на числеността им. С увеличената механизация и Голямата депресия популярността и числеността на породата отново спаднаха.

Кралица Елизабет II закупи жребец, Mulgrave Supreme, който беше един от само четири чистокръвни жребци, оставени във Великобритания до 1962 г. По този начин тя спаси породата, като помогна постепенно да попълни числеността си. Интересът към тези коне постепенно нараства и те се използват в международни състезания по шофиране и като езда на коне. Кливланд Бейс и крос се оказаха високо талантливи джъмпери и макар интересът към породата да се върне, числеността й все още е минимална.

Размер на коня в Кливланд Бей

Това е по-голяма порода, обикновено стои между 16 и 16,2 ръце. Те обикновено тежат между 1200 и 1500, благодарение на дебелата си костна структура и значителна мускулест.

Тим Греъм / Гети Имидж

Развъждане и употреба

Тази порода все още е изключително рядка, като днес живеят само 500 до 800 от тези коне. Породата често се кръстосва с чистокръвни, за да създаде спортни, атлетични коне, които са идеални за шоу скачане и лов.

Днес Кливланд Бей служи в Royal Mews в Лондон, дърпайки треньори за специални събития. Бъдещето на тази порода зависи от работата на животновъдите, които са посветени на опазването на залива в Кливланд.

Тим Греъм / Гети Имидж

Цветове и маркировки

В Кливланд Бей винаги има дамско палто с черни точки, включително долните крака, които са напълно черни. Конете се предлагат в различни заливи, включително най-предпочитаният светъл залив, както и тъмният залив и светлият залив. Конете може да имат малка бяла звезда на челото, но родословната книга няма да регистрира коне с никакви други бели маркировки по тялото.

Тим Греъм / Гети Имидж

Уникални характеристики на залива в Кливланд

Цветът на козината на Кливланд Бей е отличителна характеристика, но тази порода е известна и със своята сила и издръжливост. Всъщност заливът в Кливланд помогна за създаването на Олденбург и подобряването на Холщайн и Хановериан поради желаните му черти.

Диета и хранене

Кливланд Бейс често са лесни пазители и с естествено по-тежкия си ръст може да бъде важно да следят диетите си, за да ги поддържат в подходящо тегло. Тези коне могат да се справят отлично, ако живеят на пасища, макар че конете при тежка работа могат да се възползват от сено и добавяне на зърно. Всеки кон, който е лесен пазач, ще се нуждае от внимателна грижа, за да предотврати прекомерното наддаване на тегло и здравословните проблеми, които могат да доведат до това.

Чести проблеми със здравето и поведението

Тази порода е известна с това, че е добре възпитана и приятна, което улеснява обучението.

Кливландският залив може да е податлив на здравословни проблеми, които могат да се появят при лесни пазители, като влошаване на артрита и потенциал за основател.

Козметика

Тази порода ще се възползва от редовното, задълбочено отглеждане. Къринга може да помогне за стимулиране на циркулацията и извеждане на естествените масла на козината на повърхността за красива лъскава козина. Сесиите за отглеждане също дават шанс на собствениците да следят внимателно здравето на коня. Повечето заливи в Кливланд са показани с издърпани гриви, които може да са сплетени. Продължаването с издърпването на грива може да улесни подготовката на шоуто.

Докато Кливланд Бейс са склонни да имат здрави, здрави копита, все още са важни редовни грижи.

Професионалисти

  • Силен кон със значителна кост

  • Добре възпитан и приятен

  • гъвкав

Против

  • Редки и трудни за намиране

  • Кросовете обикновено са по-добри от чистокръвните за силно атлетични спортове

Шампион и знаменитости Кливланд Бей Кон

Tregoyd Journeyman, жребец в Кливланд Бей, послужи като вдъхновение за кон на модела Breyer през 2006 г..

Различните кръстове на Кливланд Бей завършиха в Олимпиадата, а Кливланд Бейс и кросове продължават да служат в Кралския Мюс днес.

Дали Кливланд Бей е подходящ за вас?

Заливът в Кливланд може да направи страхотен кон за езда или шофиране, а силата и атлетичността му го правят универсално допълнение към всяка конюшня. Тези коне са достатъчно силни, за да носят тежки възрастни. Със своите приятни темпераменти и висока степен на подготовка, Кливланд Бейс може да успее в много пътища.

Въпреки че има много предимства за тази порода, Кливланд Бейс са по-скъпи от подобни породи. Бъдете готови да похарчите 10 000 долара или повече за чистокръвен, обучен кон; цените могат да достигнат $ 20 000 или $ 30 000. Кросовете в Кливланд Бей и спортните коне могат да доведат до по-ниски цени.

Как да осиновим или купиш залив Кливланд

Тъй като Кливланд Бей е толкова рядък, може да е трудно да се намерят чистокръвни коне за продажба. По-често е в САЩ да намерите кросове и спортни спортове в Кливланд Бей, така че ако сърцето ви е чистокръвно, бъдете готови да платите по-висока цена и вероятно да изпратите коня в много щати. Възможно е да намерите чистокръвен Кливланд Бей от животновъд или частен продавач, но бъдете готови да бъдете търпеливи, тъй като тези коне са малко и далеч между.

Още породи коне

Ако се интересувате от подобни породи, разгледайте:

  • Холандска топла храна
  • чистокръвен
  • Ирландски спортен кон

В противен случай можете да разгледате други популярни профили за породи коне.

- Advertisement -