Описание и характеристики на коне от породата Арден, особености на съдържанието и цената

Тежките коне винаги са били много популярни сред коневъдите. Те са универсални породи, които имат много предимства. Арденските коне попадат в тази категория. Те вече не се използват за участие във военни действия. Въпреки това, днес тези животни често се използват за превоз на тежки товари. Те също могат да преминат през места, които техниката не може да преодолее.

История на породата

Арденс се счита за стара порода тежкотоварни камиони. За първи път те бяха използвани за чернови в района на планините Арден, които са разположени във Франция, Белгия и Люксембург. Впоследствие мощни и издръжливи коне бяха използвани като конни коне. Те транспортираха артилерия в периода на военни действия.


Първата официална информация за породата е открита в студията от 1929 г. През цялото си съществуване конете са кръстосвани с други породи. Те включват Bois de Boulogne, чистокръвни коне и Percherons. Най-силните Брабанкони обаче имаха най-голямо влияние върху външния вид на конете.

Описание и характеристики на коня Арден

Тези коне се отличават с големи размери и впечатляващо тегло. В същото време те се характеризират със спокойно и послушно разположение.

Характер и разположение

Представителите на тази порода се отличават със спокойно и покорно разположение. В същото време животните се характеризират с големи размери и са способни да развиват впечатляваща скорост. Конете се считат за издръжливи и надеждни. Те са способни да изпълняват сложни задачи.

Животните се характеризират с отлични интелектуални способности. Те са обучими и послушни по своята същност. Освен това конете са непретенциозни в грижите си. Тъй като арденът е с лек характер, те често се използват в хипотерапия.

Арденски кон

външност

За представителите на тази порода са характерни определени характеристики. Височината в холката достига 1,7 метра, а средното тегло е 700-1000 килограма.

Лесно е да разпознаете тези животни. За да направите това, трябва да обърнете внимание на следните признаци:

  1. Животните се характеризират с тъмна и гъста грива. Те се отличават с мощна, закръглена крупа и добре развити мускули. Конете имат силни рамене.
  2. Животните се отличават с къси, но мощни крака. Копита изглеждат обемни. В долната част на краката има гъста и дълга козина, която образува така наречените гетри.
  3. Арденските коне се отличават с дълбок гръден кош и не много дълъг гръб. Характеризират се и с къса шия, която има красив завой.
  4. Конете се отличават с изразителни очи и прав профил.Те се характеризират с малко плоско чело, което е поставено доста ниско.

Арденс са червени, дафинови, сиви или роеви. Има стандартно правило конете да подрязват опашката си почти до подвижния прешлен.

Арденски кон

Продуктивни качества на животните

На първо място, тези коне се използват за селскостопански работи. Те са способни да движат големи товари. Конете също се използват за производство на висококачествено месо.

Ardens са способни да развият впечатляваща скорост. Затова те често се използват за конни надбягвания. Тези животни често се използват за създаване на нови породи.

Поддръжка и обслужване

Животните се отличават с непретенциозната си грижа. Въпреки това, за да останат животните силни и здрави, те трябва да осигурят подходящи условия.

стабилен

Ardens изискват просторна стая с подходящо осветление и добра вентилация. Въпреки впечатляващите си размери, конете са силно чувствителни към ниски температури, влага и течение. Следователно температурните индикатори в конюшнята не трябва да бъдат по-ниски от +18 градуса. Сергията също трябва да е просторна. Животното трябва да се чувства максимално комфортно. Важно е той да има възможност да легне и да си почине. Следователно размерът на сергията трябва да бъде най-малко 4х4 метра. Височината на стаята трябва да бъде 3 метра.

голяма конюшня

Препоръчва се да се предвиди прозорец в сергията. Вратите се правят най-добре под формата на решетка. Допустимо е и поставянето им не по-високо от гърдите на коня. Това му позволява да гледа от сергията и да наблюдава какво се случва навън. Използвайте слама, торф или дървени стърготини като постеля. Освен това тя трябва да бъде с достатъчна дебелина, което ще осигури на животното удобни условия.

Препоръчва се поставянето на хранилки и поилки на нивото на гърдите на животното. Това ще помогне да се избегне постоянен стрес върху шийните прешлени. Допустимо е да използвате кофа или устройство с автоматичен режим на подаване на вода като поилка.

Почистване и хигиена

Животните от тази порода трябва да се поддържат чисти. Затова определено се препоръчва редовно почистване на конюшнята и сергията. Конете често се облекчават, затова се препоръчва да се контролира. За почистване конят трябва да бъде изведен навън. Препоръчва се да направите следното:

  • почиствайте сергията всеки ден;
  • почиствайте конюшните 3-4 пъти седмично;
  • ежедневно сменяйте постелята;
  • мийте хранилки и поилки.

Арденски кон

Ако правилата за грижа са нарушени, копитата на тези животни се възпаляват. За да се избегнат подобни проблеми, те трябва да бъдат измити и изсушени. За да може животното да остане жизнено и здраво, се препоръчва да се извършват водни процедури за краката след разходка. Контрастен душ е полезен и за коне. Опашката и гривата ще трябва да се мият 1-2 пъти седмично. За целта използвайте специален шампоан и балсам. За да се подобри състоянието на козината, тя се пени и почиства със специални устройства.

хранене

Конете от тази порода трябва да имат пълноценна и балансирана диета. Диетата трябва да съдържа витамини и минерали, които осигуряват на животните енергия. Това важи особено за бременните кобили. Повечето от витамините и минералите в конете се получават от фураж. Подобно хранене обаче не е достатъчно за здраве и дълголетие. Ardens изискват трици, креда, торта, рибено масло. Дефицитът на витамини е придружен от повишена умора, поява на проблеми с връзките, спиране на развитието на коне.

фураж за коне

Характеристики на животновъдството

Бременността на животните продължава 11 месеца. За нормалното развитие на плода кобилата се препоръчва да осигури балансирано хранене и качествени грижи. През втората половина на бременността животното трябва да бъде прехвърлено на лека работа.При липса на усложнения трудът отнема 45 минути. След половин час излиза раждането. След още 2 часа кобилата се препоръчва да дава сено и вода. През този период самата жребче се издига на крака и започва да смуче майчиното мляко.

Чести заболявания

При неправилна грижа животните развиват различни патологии. Ако конят не е осигурен с подходящо хранене, се появяват колики и други патологии на храносмилателните органи. Конете също често развиват дерматологични заболявания или опасни инфекции. За да се справите с болестите, трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Препоръчва се ваксиниране на коне своевременно.

Колко струва конят на Арден

Много фактори влияят върху цената на животните. Те включват следното:

  • репутацията на конезавода;
  • възрастта на коня;
  • наличие на сертификат от ветеринарен лекар;
  • характеристики на здравословното състояние;
  • наличие на документация, потвърждаваща родословието;
  • пола;
  • наличието на заслуги и победи в състезания.

Арденски кон

Това не е пълен списък от фактори, които влияят върху ценообразуването. Средно цената на такова животно е 150-500 хиляди рубли.

Приложение на породата

Тези животни често се използват за различни селскостопански работи и превоз на тежки товари. В допълнение, тези коне се считат за източник на висококачествено месо. Те могат да се използват за конни състезания или за създаване на нови породи. Арденс са чудесни за хипотерапия. Това се дължи на тяхната издръжливост и нежна природа.

Арденските коне са много популярни сред коневъдите. Има много ползи за тези животни. Те се считат за силни и издръжливи. В същото време конете се отличават със спокоен и нежен характер. Това помага да се използват животни за различни задачи - извършване на селскостопански работи, провеждане на хипотерапия, участие в състезания и състезания.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква